Secțiunea pentru Tineri: Bine ați venit!

Anxietatea e reală

7 iunie 2013

Anxietatea e reală și îți poate face atât de mult rău! Dacă ți-e greu să răspunzi la școală, chiar și atunci când știi răspunsurile, dacă ți-e greu să îți faci prieteni, dacă te îngrijorezi foarte mult și dormi prost noaptea, s-ar putea să suferi de anxietate. Vestea bună e că pe cât e de reală anxietatea, pe atât e de tratabilă – și nu ești singur(ă)! O mulțime de copii și de adolescenți se luptă cu anxietatea zi de zi, iar mulți din ei au învins-o deja! Vrem să te ajutăm s-o cunoști și să înveți s-o controlezi, astfel încât viața ta să fie mai ușoară și mai plăcută.

Ce este anxietatea?
Poate că-i un cuvânt nou pentru tine – dar dacă te supără, o vei recunoaște dintr-o privire. Anxietatea e ca un sistem de alarmă al corpului tău, dar care nu mai funcționează adecvat.

Cum adică?
Corpul tău dispune de un sistem care se activează involuntar atunci când te confrunți cu pericole și te anunță că trebuie să acționezi imediat. De exemplu, îți permite să fugi imediat atunci când, la mare fiind, vezi că vine spre tine pe neașteptate un val neobișnuit de mare; te ajută să te mobilizezi pentru o întrecere sportivă sau pentru a studia pentru un examen; te ajută să faci repede ordine în cameră când știi că urmează să vină mama și se va supăra dacă va găsi dezordine. Ideea e că atunci când te confrunți cu un eveniment important pentru tine, acest sistem te pregătește de acțiune, astfel încât să poți face față cu bine.

Dar ce se întâmplă când acest sistem nu mai funcționează bine?
În principiu, două lucruri: fie nivelul de activare al acestui sistem de alarmă este prea mare, și devine dificil pentru tine să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut și să reușești să treci cu bine de situație, fie sistemul de alarmă îți dă alarme false (adică, se activează când nu e cazul).
De exemplu, urmează să ai un test. Dacă sistemul tău de alarmă nu mai funcționează adecvat, poți să te îngrijorezi excesiv cu privire la test, să ai dificultăți de concentrare, să-ți simți stomacul ghem și să nu poți mânca, să nu reușești să dormi sau să petreci extrem de mult timp încercând să reții ceea ce altfel ai reține destul de ușor. Alteori pericolul nici nu este real, ci este mai degrabă construit de mintea ta – dar sistemul tău de alarmă ți-l semnalează ca fiind un pericol real. Uneori se întâmplă ambele lucruri simultan – sistemul de alarmă se supra-activează pentru un pericol inexistent. Dacă ți-e teamă de șoareci sau de păianjeni, șii la ce mă refer: uneori e suficient să ți se pară că există unul în preajmă ca să fii activat(ă) cu totul și gata de fugă.

Când ești anxios/anxioasă, se întâmplă o serie de modificări în corpul tău, care te fac să te simți inconfortabil. Inima poate să-ți bată mai repede, s-ar putea să simți valuri de căldură și să ți se înroșească fața, mâinile ar putea să-ți transpire și s-ar putea să simți că nu poți respira bine. De asemenea, e posibil să tremuri și să te bâlbâi, să-ți simți stomacul încordat, să amețești etc. Prin minte pot să-ți treacă o serie de gânduri negative, care să te sperie care de care mai tare: Dacă voi muri? Dacă li se va întâmpla ceva rău celor dragi mie? Dacă mă voi face de râs? Dacă voi lua o notă proastă sau nu-mi voi trece examenul? În plus, îți vine să faci o serie de lucruri: de exemplu, s-ar putea să mergi repede și să te asiguri că totul e în regulă, s-ar putea să eviți să te confrunți cu anumite situații, s-ar putea să ai probleme de somn.

În viața de zi cu zi, anxietatea poate însemna frică excesivă de injecții sau de proceduri medicale, timiditate excesivă, gânduri pe care nu poți să ți le scoți din minte, frica de a fi singur(ă), tot felul de griji cu privire la viitor, frica extremă de teste, lucări de control, examene, frica extremă de animale sau insecte (câini, paiajeni, șerpi etc.), frica de a nu te îmbolnăvi, frica de a zbura cu avionul, atacuri de panică etc.

În curând aici vei găsi mai multe informații despre cum și de ce apare anxietatea, și mai ales despre cum o poți controla. Fiindcă, nu uita, anxietatea se poate controla!

 
Parteneri

Știri recente

Chestionare
Nu există chestionare...