Secțiunea pentru Părinți: Bine ați venit!

Ce este anxietatea?

12 iunie 2013

Vă sună cunoscut ceva?
• Copilul se agață de dvs., plânge și/sau „face crize” când urmează să plecați
• Copilul/adolescentul dvs. refuză să petreacă timp în afara casei (de exemplu, să rămână la bunici, să meargă într-o tabără etc.)
• Copilul/adolescentul dvs. își face tot felul de griji, tot timpul, cu privire la activitățile din prezent, la sănătatea lui sau a familiei, la evenimente posibile în viitor
• Copilul/ adolescentul dvs. evită locuri sau situații pentru că-i e frică
• Copilul/adolescentul dvs. e extrem de timid(ă), preferă să evite situațiile sociale
• Copilul/adolescentul dvs. doarme prost și/sau se plânge frecvent de dureri de cap/stomac
• Copilul/adolescentul dvs. are atacuri de panică frecvente, din senin

Dacă da, e posibil ca el/ea să aibă probleme de anxietate.

Ce este anxietatea?
Anxietatea este o problemă des întâlnită la copii și adolescenți, care îi împiedică să-și atingă potențialul maxim și le îngreunează realizarea unor activități plăcute sau folositoare. Anxietatea se manifestă pe plan emoțional (frică, teamă), cognitiv (gânduri de îngrijorare) și comportamental (evitare, retragere). De exemplu, copilul/adolescentul poate manifesta o frică persistentă și dusă la extrem în legătură cu un stimul sau o locație; îi poate fi frică și/sau poate refuza să vorbească sau să facă anumite activități în public, mai ales în situații de evaluare; sau poate avea anumite gânduri persistente și deranjante, care duc la acțiuni repetitive (spălat pe mâini repetitiv și fără motiv, numărat compulsiv).
Indiferent dacă copilul/adolescentul dvs. se plânge de astfel de simptome sau dacă dvs. înșivă sau altcineva le poate observa din manifestările sale, este important ca ele să fie să fie adresate și tratate. De ce? Fiindcă de cele mai multe ori anxietatea nu trece de la sine, ci, dimpotrivă, are consecințe negative serioase pe termen lung. În primul rând, ea îl va împiedica pe copilul dvs. să beneficieze de experiențele de învățare din mediul lui de viață, și asta îi va influența negativ dezvoltarea personală. În al doilea rând, trebuie să știți că problemele de anxietate cresc mult riscul instalării unor probleme adiționale (cum ar fi probleme de comportament, abuzul de substanțe, depresie).

Putem să vă ajutăm!
Dacă ați identificat unele sau mai multe dintre aceste simptome, putem să vă ajutăm. Copilul dumneavoastră poate beneficia de evaluare online și, în cazul în care este vorba de o problemă de anxietate, de tratament oferit de către profesioniști. Nu uitați că anxietatea poate fi tratată și acest lucru duce la o mai bună funcționare și o stare de bine generală mai bună a copilului dumneavoastră și a familiei. Mai multe informații referitoare la anxietate, evaluarea acesteia și modalități de intervenție vor fi disponibile în curând pe acest site.

 
Parteneri

Știri recente

Chestionare
Nu există chestionare...